Přeskočit na hlavní obsah

Dějiny výživy a stravování v českých zemích 1945‑1970

Běžně 950,00  760,00  vč. DPH
Skladem
 ks

Autor

ISBN

978-80-200-3605-6

EAN

9788020036056

Nakladatelství

Academia

Rok vydání

2025

Počet stran

736

Vazba

Vázaná

Rozměry

156x232

Jazyk čeština

Zařazení knihy


Publikace přináší celkový pohled na dějiny výživy a stravování od poválečné bídy a přísného přídělového systému až po velký rozmach české haute cuisine na konci šedesátých let. Autor se zaměřil jak na domácí vaření, tak stravování v restauracích i v jídelnách. Ukazuje, jak se utvářely ceny potravin a co lidé vnímali jako luxus. Zkoumá nejrůznější aspekty ovlivňující stravovací návyky a zaměřuje se i na dobovou propagaci zdravé výživy a na prosazování inspirací ze zahraničí. Problematiku zasazuje do širokého kontextu kulturních, sociálních, hospodářských, ale i politických dějin. Dozvíte se, jak se u nás konzumovalo velrybí maso, co rád jídal Antonín Zápotocký, jak se v padesátých letech přejmenovalo tournedos Rossini, jak se sháněla čočka a játra i jak se bojovalo proti obezitě.

Loading...

Nahrávání

Error

Vyhledává se...