Dějiny výživy a stravování v českých zemích 1945‑1970
Autor
| ISBN | 978-80-200-3605-6 |
|---|---|
| EAN | 9788020036056 |
| Nakladatelství | Academia |
| Rok vydání | 2025 |
| Počet stran | 736 |
| Vazba | Vázaná |
| Rozměry | 156x232 |
| Jazyk | čeština |
Zařazení knihy
Publikace přináší celkový pohled na dějiny výživy a stravování od poválečné bídy a přísného přídělového systému až po velký rozmach české haute cuisine na konci šedesátých let. Autor se zaměřil jak na domácí vaření, tak stravování v restauracích i v jídelnách. Ukazuje, jak se utvářely ceny potravin a co lidé vnímali jako luxus. Zkoumá nejrůznější aspekty ovlivňující stravovací návyky a zaměřuje se i na dobovou propagaci zdravé výživy a na prosazování inspirací ze zahraničí. Problematiku zasazuje do širokého kontextu kulturních, sociálních, hospodářských, ale i politických dějin. Dozvíte se, jak se u nás konzumovalo velrybí maso, co rád jídal Antonín Zápotocký, jak se v padesátých letech přejmenovalo tournedos Rossini, jak se sháněla čočka a játra i jak se bojovalo proti obezitě.